Ons altın son birkaç gündür artan jeopolitik riskler nedeniyle önemli bir yükseliş kaydetmişti. Yaşanan yükselişler ardından kritik psikolojik sınır olan 1900 USD seviyesi yukarı yönde kırılmış oldu. Bu yükselişin ardından gözler 2070 USD zirvesinden gelen alçalan trend direncindeydi. Ons altın geçtiğimiz haftayı da alçalan trend direnci üzerinde kapatmayı başardı. Bu nedenle ons altının eriştiği seviye bu açıdan son derece önemli.
Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir. Ons altına bu aşamada daha dar bir bakış açısı ile bakmak yaşanan volatilitenin olası ilk etkilerini bulabilmek adına daha anlamlı bir çalışma haline geliyor.
Kaynak: Tradingview
Yukarıdaki grafikte ons altın göstergeleri ile birlikte gösterilmektedir. Grafiği analiz ettiğimizde karşımıza şu önemli noktalar çıkmaktadır.
- Çok hızlı bir yükseliş kaydeden ons altın, son 2 gündür kısa süreli bir konsolidasyon sürecine girmiş gibi görünüyor. Ciddi bir yükselişin ardından yaşanan bu konsolidasyon akıllara ilk olarak flama formasyonunu getirmektedir. Her ne kadar görüntü bir formasyonu andırsa da bu tarz teknik oluşumlar oluşurken değil, tetiklendikleri anda anlamlı hale gelir. Bu nedenle ilk bakışta görülen flama formasyonun çalışıp çalışmayacağı ancak yükseliş yönlü tetikleyici bir hareketin gücüne bağlı olacaktır. Zaten yukarıda görülen formasyon eğer hacimli bir şekilde tetiklenir ise 2000 USD psikolojik seviyesi hedef haline gelebilir.
- Göstergelere baktığımızda ise göstergelerde yatay konsolidasyon sürecinden ötürü yorgunluk emarelerinin oluştuğunu görmekteyiz. MACD göstergesi 4 saatlik grafikte boynunu aşağı çevirmiş, RSI göstergesi de gördüğü zirvenin altında hareket etmeye devam etmektedir. Ons altının son dönemde yaşadığı önemli yükselişin ardından göstergeler daha düşük zaman dilimlerinde negatif uyumsuzluk gösterse de, fiyatın momentumu yüksek ise yükseliş hareketi devam edebilir. Bu nedenle dinlenme periyotları olarak gördüğümüz konsolidasyon süreçlerindeki yorgunluk emareleri hareketin ana yapısını göz ardı ederek yorumlanmamalıdır.
Ons altında görülen 2 günlük bir yatay konsolidasyon gram altını daha sınırlı etkilemiş görünmektedir çünkü aynı dönemde Dolar/TL de gram altını sınırlı da olsa yukarı yönde desteklemektedir. Bu nedenle gram altın kısa vadeli alçalan trend ve yatay trendleri üzerinde hareketine devam etmektedir. Ons altında önemli bir geri çekilme yaşanmaması halinde gram altın için ana hedef 1790 TL olarak görünmektedir. Olası bir yükseliş hareketinde gram altının ilk denemede bu direnci geçebileceğini düşünmemekle birlikte direncin aşılması fiyatın o bölgede sahip olacağı momentuma bağlı olacaktır.
Teknik açıdan bu şekilde görülen ons altın ve gram altın, kısa vadede haber akışlarına çok duyarlı hareket edecektir. Ons altında ana yükselişe neden olan jeopolitik gerginlikte tansiyonun yükselmesi ya da düşmesi fiyatları doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle fiyatlarda kısa vadede yaşanabilecek volatiliteye son derece dikkat edilmelidir.