ATMB Başkanı Cafer Mahiroğlu, Avrupadaki KOBİ’lerin önemine dikkat çekerek, “bizler de aynen Türkiye'deki kobiler gibi ilgi ve destek görmeyi bekliyoruz” diyerek teşviklerin yeniden düzenlenmesini istedi. Ekonomi Bakan yardımcısı Adnan Yıldırım ve bakanlık bürokratları, Avrupa’daki Türklerin tecribe ve birikimlerinden yararlanmak istediklerini ve teşvik desteklerin buna göre düzenlenmekte olduğunu ifade ettiler.
Ekonomi Bakanlığı himayesinde düzenlenen ve Bakan Nihat Zeybekci’nin katılımı ile gerçekleşeceği açıklanan ‘Marka Zirvesi’ne, hakkında verilen gensoru önergesinin TBMM’de görüşülmesi nedeniyle Zeybekci katılamadı.
Ekonomisit Nazif Akpınar’ın moderatörlüğünde Marriot Hotel’de gün boyu devam eden Marka Zirvesi’ne, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, Daire Başkanı Mehmet Ali Kılıçkaya, İTKİB Başkanı İHKİB başkanı Hikmet Tanrıverdi, Birleşmiş Markalar Derneği Genel Sekreteri Ekrem Utku’nun yanısıra Avrupa’nınf arklı ülkelerinden işadamları katıldı.
ATMB Başkanı Cafer Mahiroğlu, Çanakkale şehitlerini anarak başladığı konuşmasında, Avrupa’daki küçük ve orta ölçekli Türk girişimcilerin bulundukları ülkelerdeki ekonomik gücü ve Türkiye’ye katkılarının panaromasını ortaya koydu.
AVRUPA’DAKİ TÜRK KOBİLER DE DESTEK BEKLİYOR
Konuşmasında, Dünya'nin ikinci büyük ekonomisi ve ürünlerini dünyanın dört bir yanına ulaştıran Çin, ihracattaki başarısını, Çinli işletmelerden daha çok, yurtdışında yaşayan vatandaşlarına borçlu olduğunu hatırlatan Mahiroğlu, “Bu gerçekten hareketle, Avrupa'daki Türk Kobi'lerinin de, Türkiye'nin ihracatındaki rolünün, ne denli önemli olduğunun altını çizmek isterim. Avrupa'daki Türk Kobi'leri buraya kadar kendi imkanları ile gelmiştir. Bir de destek alsalar, siz mucizeyi o zaman görün.
Biz burdayız. Buranın kurallarını, standartlarını, çalışma şekillerini, iş disiplinini daha iyi biliyoruz. Türkiye'den kurulması büyük çaba ve zaman gerektiren ilişkilere zaten sahibiz. Bu sınırlarda karşımıza çıkabilecek sorunları daha hızlı çözebiliyoruz.Türkiye'de kurulu bulunan pek çok işletmenin kendi sektöründe Avrupa'ya ve hatta dünyaya entegre olmasında önemli bir role sahibiz.
İşte bu avantajları değerlendirmek amacıyla ortaya çıkan fikrimizi projelendirdik ve hayata geçirdik. Avrupalı Türk Markalar Birliği bu amaçlarla yola çıktı.
Birlik olarak, Avrupadaki Türk firmalarının markalaşma yolculuğuna hız kazandırmak en büyük hedefimiz. Böylece devletimizin koyduğu 500 Milyar dolarlık hedefe ulaşmada Avrupalı Türk firmaları da etkin rol oynayacaktır” dedi.
Mahiroğlu, Markalaşmak için Avrupa’daki Türk KOBİ’lerin Türkiye’ye daha fazla katma değer kazandırmasının zor olmadığını belirttiği konuşmasında, “Türk Hükümeti'nin, ihracatın artırılması ve markalaşma için Türkiye'de yerleşik kobilere destek verdiğini hepimiz biliyoru Avrupa'daki Türkler'a ait kobilerin de, Avrupa'da kurulu olmasına rağmen aslında Türk ekonomisinin bir parçası olduğunu söylemek mümkündür ve bu şekilde değerlendirilmelidir. Avrupa'da bulunan Türk kobileri önemlidir ve bizler de aynen Türkiye'deki kobiler gibi ilgi ve destek görmeyi bekliyoruz…” şeklinde konuştu.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ve Birleşmiş Markalar Derneği Genel Sekreteri Ekrem Utku yaptıkları konuşmalarda Avrupa’daki Türk girişimciler ve markalaşma üzerinde durdular.
MARKALAŞMAYI GEREKSİZ BİR DETAY OLARAK GÖREN ZİHNİYET YIKILDI
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ise konuşmasında ‘Rekab’ ve ‘Markalaşmanın önemi’ çerçevesinde bakanlık olurak yapılan düzenlemeler ile ihracat hedeflarını anlattı.
Rekabetin giderek keskinleştiği dünyada, kimlerle nasıl rekabet edeceğinin bilinmesi ve davranış kalıplarının da buna göre belirlemesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım şöyle konuştu:
“Rekabetçiliğin sağlamasında en önemli adımlardan biri sürekli yenilikçi bir yaklaşımla hareket etmektir. Markalaşma yolunda farklı olan, yenilikçi çalışma ve buluşları olanlar bir hatta iki adım öne çıkar.
Şirketlerimiz için başarının bir sırrı büyüme fırsatlarını yakalamaya çalışırken bakış açılarını değiştirmektir. Kaliteye odaklanan, tasarım ve araştırma faaliyetlerine yatırım yapan, süreç ve otomasyona dönük üretkenlik sağlamayı başarabilen şirketler önemli ve kalıcı markalar yaratabileceklerdir. Strateji belirlemeden dünya markası olmak mümkün değildir.
Sizler, iş dünyasının temsilcileri olarak, markalaşmanın öneminin farkında olduğunuz için buradasınız. “Markalaşma”yı gereksiz bir detay olarak gören zihniyetin hızla yıkıldığını görmekteyiz.
Bu zihniyet değişiminde, Bakanlık olarak markalaşma adına ortaya koyduğumuz vizyon ve çeşitli aşamalardaki desteklerin çok büyük katkısı olmuştur; ihracatı öğrenen ve bağlantılar kurarak ürünlerini yurtdışı pazarlarda satmaya başlayan firmalarımız, daha fazla gelir elde etmek için markalaşmaya başlıyorlar.”
Almanya’dan Zirve’ye katılan İşadamı Mustafa Baklan, Aziz Yüzer ile İlhami Yumak yaptıkları konuşmalarda, avrupa ülkelerinde Türk ürünlerinin konumu ve geleceği ekseninde düşüncelerini dile getirdiler.
YENİ DÜZENLEMELERİ SİZLERLE KONUŞARAK TASARLAYACAĞIZ
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, teşvik, destekleme konularında katılımcılara detaylı bilgi Verdi. Toplantıya katılanların soru ve sorunlarını da dinleyen Parlak, iş hayatının içindeng elen Bakan Nihat Zeybekci’nin girişimcilerin sorunlarını iyi bildiğini ve tüm düzenlemelerin bu perspektif ile yapıldığını kaydetti.
Parlak, Avrupa’daki Türk girişimcilerin bulundukları ülkelerde bir güç haline geldiklerini hatırlattığı konuşmasında, “Türkiye dışındaki Türk girişimcilere ne gibi destekler verilebileceği konusunda bir üst akıl çalışıyor. Bundan sonra planlamalarımızı sizlere danışarak tasarlayacağız” diye konuştu.
Toplantıya katılan işadamları, ATMB’nin girişimi ile kıta avrupası dışında ilk defa gerçekleşen kapsamlı toplantıların düzenli hale getirilmesi gerektiğini dile getirdiler.
Mustafa KOKER