BM Güvenlik Konseyi'nin kabul ettiği Gazze'de acil ateşkes öngören karar tasarısı İsrail için bağlayıcı mı?
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin kabul ettiği, Gazze'de acil ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısının İsrail için ne anlama geldiği tartışılıyor.
Karar tasarısı Konsey'de 14 "Evet" ve 1 "çekimser" oyla kabul edildi. ABD, çekimser kalarak tasarıyı veto etmemiş oldu.
BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Yamazaki Kazuyuki, Konsey'in ilk kez Gazze'de derhal ateşkes çağrısı yapan bir karar tasarısını kabul ettiğini açıkladı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de kararın uygulanmamasının "affedilemez" olacağını söyledi.
Ancak karar tasarısının İsrail’e nasıl bir yükümlülük getirdiği üzerine farklı açıklamalar yapılıyor.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, oylama sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, kabul edilenin bağlayıcı bir tasarı olmadığını savundu.
Ancak ağırlıklı olarak bu tasarının bağlayıcı olduğu yorumu yapılıyor.
Çin’in BM Büyükelçisi Zhang Jun, Güvenlik Konseyi kararlarının bağlayıcı olduğunu vurguladı.
BM sözcülerinden Farhan Haq da Güvenlik Konseyi kararlarının "uluslararası hukuk" anlamına geldiğini ve bu nedenle bağlayıcı olduğunu söyledi.
BBC’ye konuşan eski İngiltere BM Büyükelçisi Mark Lyall-Grant da, İsrail’in bu gelişme sonrası "Ramazan bitimine kadar" askeri operasyonlarını durdurmakla yükümlü olduğunu söyledi.
Lyall-Grant, “İsrail uluslararası hukuka uyacaksa başka seçeneği bulunmuyor” dedi.
Karar sonrası yapılan yorumlarda BM’nin, İsrail’e yaptırım uygulama noktasında harekete geçmesinin zor olacağı noktasında birleşiliyor.
BM’deki Filistin heyeti ise son gelişme sonrası, İsrail’in ateşkes talebini görmezden gelmesi durumunda BM Antlaşması'nın 7. bölümündeki maddelerin (Madde 39-51) devreye sokulmasını istiyor.
Söz konusu maddeler, “barışı tehdit eden” durumlarda atılabilecek adımları sıralıyor.
BM, bu durumda üye ülkelere yaptırım uygulamalarını emredebiliyor ve saldırıda bulunan bir ülkeye karşı “son çare olarak” askeri harekat için yetki verebiliyor.