2024 yılının ilk çeyreğini geride bıraktık ve 1 Nisan 2024 tarihi itibariyle ikinci çeyreğe girdik. Ülkemiz de 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerle yerel yönetimler hakkındaki takdirini kullandı ve önümüzdeki beş yıl için seçimini yaptı. Piyasaların bu hafta izleyeceği önemli gelişmelerden biri bu seçimlerin piyasalar ve ekonomi üzerindeki etkileri olacak. Buna ek olarak açıklanacak olan mart ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi de önemli bir veri olarak takip edilecek. Yurt dışı piyasalarına bakıldığında ise ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ve Euro Bölgesi enflasyon verisi takip edilecek. Başlayan ikinci çeyrek coşkusu ise hem iç hem dış piyasalarda yatırımcılar üzerinde etkisini gösterecek.
Pazartesi günü Avrupa, İngiltere ve Avustralya gibi piyasalar Paskalya tatili nedeniyle kapalı olacak.
31 Mart 2024 yerel seçim sonuçları
31 Mart 2024 yerel seçimleri sonuçlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) sürpriz yaparak seçimlerden birinci parti olarak çıkarken Adalet ve Kalkınma Partisi ise kuruluşundan bu yana ilk kez bir seçimde ikinci parti konumuna düştü. CHP Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 2019 seçimlerinde elde ettiği büyükşehir belediyelerini korurken Bursa başta olmak üzere birçok şehirde de galibiyet elde etti.
Seçim sonuçları resmiyet kazanana dek itirazlar, tartışmalar ve değerlendirmeler devam edecektir. Fakat gerçekleşen seçimlerin ekonomi üzerine etkileri kaçınılmaz olacaktır. Büyükşehir belediyelerinde istikrarın sağlanması lirayı kuvvetlendirebilir.
Mart ayı TÜFE verileri
Çarşamba sabahı Türkiye İstatistik Kurumunun açıklayacağı mart ayı TÜFE ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri kamuoyu ile paylaşılacak. Piyasalar, mart ayında yıllık TÜFE verisinin yüzde 67,07’den yüzde 69,10 seviyesine yükselmesini beklerken aylık bazda ise yüzde 4,53’ten yüzde 3,50 seviyesine bir düşüş bekleniyor.
Şubat ayında TÜFE hem aylık hem de yıllık bazda piyasa beklentilerinin üzerinde geldi ve bunu takip eden süreçte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayı toplantısında 500 baz puanlık sürpriz bir faiz artışı gerçekleştirdi. Açıklanacak TÜFE verisi, TCMB’nin atacağı sonraki adımlar açısından hayli belirleyici olacak.
ABD tarım dışı istihdam verisi
ABD tarım dışı istihdam verisi cuma günü açıklanacak. Piyasalar, yumuşak iniş senaryoları ve faiz indirimlerinin değerlendirildiği mevcut durumda tarım dışı istihdam verisinin de bu senaryoyu desteklemesini bekleyecektir. Şubat ayında 275 bin olan tarım dışı istihdam verisinin mart ayında 205 bin seviyesine inmesi bekleniyor.
Mart ayında gerçekleştirilen ve politika faizinin sabit bırakıldığı Amerikan Merkez Bankası (Fed) toplantısının ardından Başkan Jerome Powell’dan gelen açıklamaların güvercin tonda olması piyasaları cesaretlendirmişti. Daha sonra cuma günü ise Powell’dan gelen açıklamaların şahin tonda olması dikkat çekmişti. Belli ki Fed, veri bazlı ilerleyecek ve Powell tabiri caizse nabza göre şerbet vermeye devam edecek. Bu açıdan açıklanacak her bir veri sonrasında Fed kanadından gelecek açıklamaların tonu önem teşkil edecek.
Euro Bölgesi TÜFE verileri
Çarşamba günü Euro Bölgesi’nde mart ayı enflasyon verileri açıklanacak. Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz indirimlerine ne zaman başlayacabileceği fiyatlanırken açıklanacak olan bu veriler piyasalara fikir vermesi açısından son derece önemli olacak. ECB Başkanı Christine Lagarde, faiz indirimleri konusundaki açıklamalarda temkinli davranmaya devam ediyor.
Mart ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 2,6’da sabit kalması beklenirken aylık TÜFE’nin yüzde 0,9’a yükselmesi; yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 3 seviyesine inmesi bekleniyor.
İkinci çeyrek başladı
Yılın ikinci çeyreği bu takvim haftası ile resmen başladı. Açıklanan güçlü 2023 bilançoları ile 2024 yılına güçlü bir giriş yapan teknoloji şirketlerinin ve ilk çeyrekte ivme kazanan S&P 500 endeksinin ikinci çeyrekte de bu gidişata devam edip edemeyeceği, Fed’in tavrına ve nisan ayının ikinci haftasında açıklanmaya başlanacak 2024 ilk çeyrek bilanço raporlarına göre şekillenecek.