ABD'de Atatürk Okulu'nda Aile Destek Programları başladı ABD'de Atatürk Okulu'nda Aile Destek Programları başladı

Oy verme işlemi yerel saatle 08:00'da (TSİ 07:30) başladı. Sandıklar yerel saatle 18:00'da (TSİ 19:30) kapanacak. Resmi olmayan sonucun yarın sabahı açıklanması bekleniyor.

Seçimin 28 Haziran’da yapılan ilk turunda oyların Mesud Pezeşkiyan yüzde 42,5'ini, Said Celili ise yüzde 38,6'sını almıştı.

Birinci turda katılım oranı ise yüzde 40'da kalmıştı.

Bu, 1979 İslam devriminden bu yana İran'daki cumhurbaşkanlığı yarışındaki en düşük katılım oranı olarak kayıtlara geçti.

Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise düşük katılımın "yönetim şeklinin reddi" anlamına geldiği yönündeki iddiaları reddetmiş, "Düşük katılımın çeşitli nedenleri var. Politikacılar ve sosyologlar bunları inceleyecek ancak oy vermeyenlerin düzene karşı olduğunu düşünen varsa, açıkça yanılgı içinde” demişti.

seçmen

KAYNAK,REUTERS

Adaylar ve vaatleri

Mesut Pezeşkiyan ve Said Celili

KAYNAK,SHUTTERSTOCK

Fotoğraf altı yazısı,Pezeşkiyan ve Celili

58 yaşındaki Celili, İran rejiminin üst kademelerinde görevler yapmış bir isim.

Geçmişte, İran’ın nükleer programı ile ilgili görüşmelerde ülkesini temsil eden heyetin başkanlığını da yapmıştı.

Mesut Pezeşkiyan ise İran siyasetinde reformcu olarak tanımlanan siyasi kanatta yer alıyor.

Pezeşkiyan, kampanya sürecindeki söylemleri ile diğer isimlerden farklılaştı.

69 yaşındaki siyasetçi, kadınlara karşı katı başörtü kurallarını dayatan ahlak polisinin eylemlerinin "ahlaksız" olduğuna yönelik açıklaması ile dikkat çekmişti.

Pezeşkiyan ayrıca İran ekonomisine büyük zarar veren yaptırımları ortadan kaldırmak için Batı ile ilişkileri iyileştirmeye ve nükleer müzakereleri yeniden canlandırma sözü vermişti.

2 Temmuz'da yapılan televizyon tartışması

KAYNAK,GETTY IMAGES

Fotoğraf altı yazısı,2 Temmuz'da yapılan televizyon tartışması

İran, 2022 yılında ülkenin katı kıyafet kuralını ihlal ettiği iddiasıyla ahlak polisi tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından büyük bir protesto dalgasıyla sarsılmıştı.

Rejime tepkili halk kesimleri sandığı boykot etme çağrısını sürdürüyor.

Devlet yönetimindeki herhangi bir siyasi sürece güvenmeyen kesimler, hayal kırıklığı içindeki gençler ve çoğunlukla toplumun orta sınıfında yer alan İranlılar’dan oluşuyor.

İran’da birçok kişi, seçime katılımı artırmak amacıyla dini kurumların Pezeşkiyan’ın yarışmasına izin verdiğine inanıyor.

İkinci tur öncesi İran sosyal medyasında, "hain azınlık" etiketi viral oldu. Yapılan paylaşımlarda, iki adaya da oy vermeme çağrısı yapılıyor ve ve oy verecekler hain" olarak nitelendiriyor.

Editör: Mehmet Taisi Guzel