Bloomberg haber ajansı dünyanın en zengin 25 ailesini ve servetlerini inceledi. İşte listeye giren ilk 25 aile:

25 - Duncan

ENTERPRISE PRODUCTS PARTNERS - Endüstri

Servet: 32 milyar dolar

Dan Duncan, Doğal gaz sıvıları toptancısı Enterprise Products'ı 1968 yılında bir kamyon ve yaklaşık 10.000 dolarla kurdu. Şirket 1998 yılında halka açıldı ve şu anda ABD'deki en büyük orta akım enerji şirketlerinden biri.

24 - Kwok

SUN HUNG KAI PROPERTIES - Emlak

Servet: 32,5 milyar dolar

Kwok Tak-seng, 1963 yılında emlak şirketi Sun Hung Kai Properties'in öncülünü kurdu. Şirket 1972 yılında halka açıldı. O zamandan beri Hong Kong'un en büyük emlak geliştiricisi olan şirket, Kwok ailesinin servetinin temeli haline geldi. Tak-seng, 1990'da öldüğünde oğulları Walter, Thomas ve Raymond şirketin kontrolünü üstlendi.

23 - Ferrero

FERRERO - Yiyecek

Servet: 33,5 milyar dolar

Michele Ferrero, İtalya'nın Alba kasabasındaki tek bir dükkandan Nutella'yı hayatımıza sokan küresel bir çikolata şekerleme şirketi kurdu. Ferrero 2018 yılında Nestle'nin ABD'deki şekerleme işini 2,8 milyar dolara satın aldı.

22 - Mulliez

AUCHAN - Perakende

Servet: 34,3 milyar dolar

Gerard Mulliez 1961 yılında Fransa'nın Walmart'ı olarak bilinen Auchan'ı kurduğunda ailesi zaten perakendecilikte deneyimliydi. Auchan zamanla büyüyerek Avrupa'nın en büyük süpermarket zincirlerinden biri haline geldi. Aile holding şirketi Association Familiale Mulliez, ev geliştirme zinciri Leroy Merlin de dahil olmak üzere çeşitli perakende işletmelerini kontrol ediyor. Şu anda 700'den fazla üyesi bulunan aile, Creadev ve Mobilis gibi kuruluşlar aracılığıyla yatırım yapmakta.

21 - Cox

COX - İletişim ve Otomotiv

Servet: 36 milyar dolar

Cox Communications bölümü ABD'deki en büyük özel geniş bant şirketidir. Cox Automotive, AutoTrader ve Kelley Blue Book da dahil olmak üzere 13'ten fazla markayı yönetmektedir. James M. Cox şirketi 1898 yılında kurdu ve şirket bugün torununun torunu, başkan ve CEO Alex Taylor tarafından yönetiliyor. Aile, Cox Aile Ofisi aracılığıyla şirketin ana alanları dışında da yatırım yapmakta.

20 - Dassault

DASSAULT SYSTEMES - Yazılım ve Havacılık

Servet: 39,2 milyar dolar

1892'de Paris'te doğan Marcel Dassault, I. Dünya Savaşı sırasında Fransız ordusu tarafından kullanılan bir tür uçak pervanesi icat etti. 1960'larda Marcel'in şirketi Dassault Aviation, denizaşırı ülkelere uçak sevkiyatı yapıyordu ve sonunda en çok Mirage ve Rafale savaş uçaklarıyla tanındı. Aile kontrolündeki Dassault Group artık yazılım, medya ve emlak işlerini de içeriyor. En değerli şirketi, 3D tasarım yazılımı üreten 6 milyar dolar gelirli bir teknoloji şirketi olan Dassault Systemes. Aile, aile ofisi Groupe Industriel Marcel Dassault aracılığıyla girişim, gayrimenkul, özel borç ve diğer varlıklara yatırım yapıyor.

19 - Hartano

DJARUM GROUP - Ekonomi

Servet: 42,1 milyar dolar

Oei Wie Gwan 1950 yılında bir sigara markası satın aldı ve adını Djarum olarak değiştirdi. İşletme 10 kişilik bir operasyon olarak başladı ve Endonezya'daki en büyük sigara üreticilerinden biri haline geldi. Oei 1963'te öldükten sonra oğulları Michael ve Budi Bank Central Asia'ya yatırım yaparak işi çeşitlendirdiler. Bu hisse şimdi ailenin servetinin büyük bir kısmını oluşturuyor.

18 - Van Damme, De Spoelberch ve De Mevius

ANHEUSER-BUSCH INBEV - Meşrubat

Servet: 43,5 milyar dolar

Belçikalı bira üreticisi bu üç ailenin ortak girişimlerinin kökleri 14. yüzyıla dayanmakta. Van Damme ailesi, 1987'de Piedboeuf ve Artois'in birleşmesi ve Interbrew'in kurulmasıyla diğerlerine katılmış, ardından 2004'te Brezilyalı AmBev ile birleşmiştir. Aile ofisleri arasında Patrinvest ve Verlinvest de bulunmakta.

17 - Hoffmann ve Oeri

ROCHE - İlaç

Servet: 44,8 milyar dolar

İlaç üreticisi Roche Holding, 1896 yılında girişimci Fritz Hoffmann-La Roche tarafından kuruldu. Hoffmannlar 2022 yılında 66,3 milyar dolar gelir elde etmesine yardımcı olan Basel merkezli şirketin yaklaşık yüzde 10'unu kontrol ediyor.

16 - Pritzker

HYATT HOTELS - Otelcilik

Servet: 46,5 milyar dolar

Ukraynalı bir göçmenin oğlu olan A.N. Pritzker, babasının hukuk bürosunda çalışırken gayrimenkule ve sorunlu şirketlere yatırım yapmaya başladı. Bu yatırımlar, varlıkları arasında Chicago merkezli Hyatt Otelleri'nin de bulunduğu Amerika'nın en eski hanedanlarından birinin servetinin tohumlarını attı. Üyeleri arasında önde gelen Demokratların da bulunduğu ailede Penny Pritzker, Barack Obama döneminde ABD Ticaret Bakanı olarak görev yaptı. Bir diğer aile mensubu JB Pritzer ise şu anki Illinois valisi. Aileye ait yatırım araçları arasında Pritzker Organization ve Pritzker Private Capital bulunmakta.

15 - Albrecht

ALDI - Perakende

Servet: 48,4 milyar dolar

Theo ve Karl kardeşler, İkinci Dünya Savaşı'ndan eve döndükten sonra ailelerinin bakkal dükkanını devraldı ve onu ulusal bir indirimli süpermarketler zinciri olan Aldi'ye dönüştürdü. 1960'larda işi bölüşen kardeşler, iki şube olmak üzere (Aldi Nord ve Aldi Sued) şimdilerde toplam 10.000'den fazla mağazaya sahip. Ailenin Theo tarafı 1979 yılında satın aldığı Trader Joe's'un da sahibi.

14 - Quandt

BMW - Otomotiv

Servet: 49,4 milyar dolar

Herbert Quandt, Bayerische Motoren Werke'nin zor durumdaki bir otomobil üreticisinden dünyanın en büyük lüks araç üreticilerinden birine dönüşmesine yardımcı oldu. Şuan şirketin başında bulunan Stefan Quandt ve Susanne Klatten, Münih merkezli şirketin neredeyse yarısına sahip.

13 - Boehringer ve von Baumbach

BOEHRINGER INGELHEIM - İlaç

Servet: 51,3 milyar dolar

Alman ilaç üreticisi Boehringer Ingelheim 1885 yılında Albert Boehringer tarafından kuruldu. Aradan 130 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra, von Baumbach'ları da kapsayan Boehringer ailesi hala işin başında. Aile ofisi Profunda aracılığıyla özel sermayeye yatırım yapmakta.

12 - Johnson

FIDELITY INVESTMENTS - Ekonomi

Servet: 55,7 milyar dolar

Boston yatırım fonu imparatorluğu Edward C. Johnson II tarafından 1946 yılında Boston'da kurulmuştur. Şirket şu anda E.C. Johnson II'nin torunu Abigail tarafından yönetilmekte.

11 - Cargill ve Macmillan

CARGILL - Endüstri

New York Times Meydanı'nda coşkulu yılbaşı New York Times Meydanı'nda coşkulu yılbaşı

Servet: 63,3 milyar dolar

Şirket, 1865 yılında Conover, Iowa'da bir tahıl deposuyla emtia işine başlayan William W. Cargill tarafından kuruldu. Aile üyeleri, Mayıs ayında sona eren 12 aylık dönemde 176,7 milyar dolar gelir elde eden gıda ve tarım şirketi Cargill'in çoğunluk hissedarı.

10 - Thomson

THOMSON REUTERS - Medya

Servet: 71,1 milyar dolar

Kanada'nın en zengin ailesinin zenginliği 1930'ların başında Roy Thomson'ın Ontario'da bir radyo istasyonu açmasıyla başladı. Daha sonra gazete işine girerek ülkenin önde gelen gazete sahibi ve nihayetinde Fleet'in 1. Baron Thomson'u oldu. Aile, yatırım şirketi Woodbridge aracılığıyla finansal veri ve hizmet sağlayıcısı Thomson Reuters'in yaklaşık yüzde 69 hissesini elinde bulunduruyor. Toronto merkezli şirket geçen yıl 6.6 milyar dolar gelir elde etti.

9 - Wertheimer

CHANEL - Lüks ürünler

Servet: 89,6 milyar dolar

Alain ve Gerard Wertheimer kardeşler, büyükbabalarının 1920'lerin Paris'inde tasarımcı Coco Chanel'i finanse etmesinin meyvelerini topluyor. Aileleri, "küçük siyah elbiseyi" dünyaya tanıtan ve 2022 yılında 17,2 milyar dolar gelir elde eden modaevinin sahibi. Wertheimer'ların ayrıca yarış atları ve üzüm bağları da var.

8 - Ambani

RELIANCE INDUSTRIES - Endüstri

Servet: 89,9 milyar dolar

Mukesh ve Anil Ambani'nin babası Dhirubhai Ambani, 1950'lerde Reliance Industries'in öncüsü olan şirketi kurmaya başladı. Dhirubhai 2002 yılında vasiyet bırakmadan öldüğünde, eşi aile servetinin kontrolü konusunda oğulları arasında bir uzlaşmaya aracılık etti. Mukesh şu anda dünyanın en büyük petrol rafineri kompleksine sahip olan Mumbai merkezli holdingin başında bulunuyor. Kendisi aynı zamanda dünyanın en pahalı özel konutu olarak adlandırılan 27 katlı bir malikanede yaşıyor.

7 - Al Saud

Endüstri

Servet: 112 milyar dolar

Suudi Arabistan'ın adını aldığı 91 yıllık monarşi, ülkenin rakipsiz petrol rezervlerini kolektif servetinin kaynağı olarak gösterebilir. Bu net servet tahmini, kraliyet ailesi üyelerinin son 50 yılda kralın icra dairesi olan Kraliyet Divanı'ndan aldıkları hesaplanan kümülatif ödemelere dayanmakta. Tahminen 15,000 geniş üyesi tarafından kontrol edilen toplam servet muhtemelen çok daha yüksek. Birçok kraliyet mensubu devlet ihalelerine ve arazi anlaşmalarına aracılık ederek ve Saudi Aramco gibi devlet şirketlerine hizmet veren işletmeler kurarak servet artırıldı. Krallığın egemen varlık fonu PIF'in 700 milyar dolardan fazla varlığı bulunuyor. Veliaht Prens Muhammed bin Selman şahsen 1 milyar dolardan fazla varlığı kontrol ediyor.

6 - Koch

KOCH INDUSTRIES - Endüstri

Servet: 127,3 milyar dolar

Baba Fred Koch'tan Frederick, Charles, David ve William kardeşlere miras kalan petrol şirketi, 1980'lerin başında kontrol konusunda yaşanan bir kavga nedeniyle Frederick ve William'ın aile şirketinden ayrılmasına yol açtı. Şirket büyüyerek yıllık geliri yaklaşık 125 milyar dolar olan Wichita, Kansas merkezli bir holding olan Koch Industries'e dönüştü. Aile, servetinin bir kısmını aile ofisi 1888 Management aracılığıyla yönetmektedir.

5 - Al Thani

Endüstri

Servet: 133 milyar dolar

Katar'daki egemenlikleri 19. yüzyılın ortalarında başlayan Al Thani ailesi, yer altı kaynakları petrol ve doğal gaz sayesinde zenginler zengini. Petrol'den ziyade ülkeyi gerçek anlamda dönüştüren ve aileyi küresel zenginliğin en üst kademelerine taşıyan, devasa açık deniz gaz yataklarını çıkarma kararı oldu. Aile üyeleri, Londra Mayfair'deki evler, damızlık çiftlikleri ve moda markası Valentino gibi değerli yabancı varlıkların yanı sıra otellerden sigortacılara ve müteahhitlere kadar birçok işletmenin sahibi olarak çok sayıda siyasi pozisyonda yer almakta ve yerel ekonomiyi yönetmekte. Al Thani ailesinin üye sayısı binlerle ifade edilse de güç birkaç kilit kolda toplanmış durumda. Harvard'da yer alan bir araştırmaya göre, aile geçmişte zaman zaman küçük Katar vatandaşlarının neredeyse yarısını oluşturdu.

4 - Mars

MARS - Yiyecek ve evcil hayvan ürünleri

Servet: 141,9 milyar dolar

Frank Mars 1902 yılında 19 yaşındayken şeker satmaya başladı. Daha sonra kurduğu şirket en çok M&Ms, Milky Way ve Snickers barlarıyla tanınsa da, evcil hayvan bakım ürünleri şirketin yaklaşık 47 milyar dolarlık gelirinin yarısından fazlasını oluşturuyor. McLean, Virginia merkezli şirket, Mars ailesinin üyelerine aittir.

3 - Hermés

HERMÈS - Lüks ürünler

Servet: 150,9 milyar dolar

Aile 6 nesildir, açık arttırmalarda yüz binlerce dolara satılan Kelly çantalarıyla ünlü Fransız lüks moda şirketinin sahibi. Şirkette üst düzey görevlerde bulunan aile üyeleri arasında sanat yönetmeni Pierre-Alexis Dumas ve yönetim kurulu başkanı Axel Dumas da yer almakta.

2 - WALTON

WALMART - Perakende

Servet: 259,7 milyar dolar

Dünyanın en çok kazanan perakendecisi Walmart, son mali yılda dünya çapında 10.500'den fazla mağazadan 611,3 milyar dolar gelir elde etti. Walton ailesi Bentonville, Arkansas merkezli perakendecinin yüzde 46'sına sahiptir ve bu hisse Amerika'nın en büyük servetinin temelini oluşturmaktadır.

1 - Al Nahyan

Endüstri

Servet: 305 milyar dolar

Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan yedi emirlikten biri olan Abu Dabi, ülkenin başkenti ve petrol rezervlerinin büyük çoğunluğunun bulunduğu yer. İktidardaki Al Nahyan ailesi, petrolün ekonomiyi ve kraliyet ailesinin mali durumunu dönüştürmesinden önce bile onlarca yıldır şu anda BAE'yi oluşturan bölgeye başkanlık ediyor. Abu Dabi hükümdarı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan aynı zamanda ülkenin cumhurbaşkanı. Ailenin diğer üyeleri hem hükümette hem de özel sektörde görev alıyor; bu da devlet ve kişisel çıkarlar arasındaki çizgilerin yaygın bir şekilde bulanıklaşmasına neden oluyor. Ulusal güvenlik danışmanı Şeyh Tahnoon, yaklaşık 1,5 trilyon dolar değerinde hem kişisel hem de egemen fonlardan oluşan varlıkları denetliyor.

Editör: Mehmet Taisi Guzel