Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre, 18 üyeli Euro bölgesinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.2 arttı. Avrupa’da son altı yıldır ekonomik krizin vurduğu Yunanistan’da büyüme yüzde 0.7 olarak ölçüldü.

Kemer sıkma önlemleriyle ayakta duran Yunanistan’da halk ekonomik iyileşmenin kendilerine yansımadığından şikayetçi: “Biz bunu hissetmiyoruz. Sadece öyle olduğunu söylüyorlar. Bunun gerçek olmasına gerek yok. Umarım doğrudur fakat böyle olduğunu görmüyorum.”; “Rakamlar geçmişte olduğu gibi aldatıcı olabilir. Hiçbir gerçeği yansıtmıyor. Gerçek, rakamlar değil. Gerçek burada gördükleriniz.”

Son açıklanan rakamları olumlu gelişme şeklinde değerlendiren Avrupa Birliği, krizdeki ülkelerin sorumluluklarını hatırlattı:“Rakamlar az da olsa iyi haber anlamına geliyor. Ancak yine de memnuniyetsizlik var. İyileşmeyi güçlendirmek için hala kararlı siyasi eyleme ihtiyacımız var.”

Euro Bölgesi’ndeki büyümede Fransa’nın piyasa beklentilerini aşması ve bölgenin lokomotif ekonomisi Almanya’nın önceki çeyrekteki daralmadan çıkması etkili oldu: “Euro Bölgesi ciddi bazı yapısal sorunlara sahip. Almanya da şu anda bundan etkileniyor gibi görünüyor. Sanırım Draghi daha zayıf bir Euro isteyecek ve bu bir çeşit enflasyona yol olacak.”

Bu arada Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon beklentilerin paralelinde yüzde 0.4 arttı. Ancak bu düşük seyrin bölgede deflasyon riskini oluşturabileceği yönündeki endişeleri artırıyor. Teşvik açıklamasında bulunan Avrupa Merkez Bankası (AMB) da ekonomik büyümenin desteklenmesi için hükümetlerin yatırım reformlarını gerçekleştirmesini istiyor.