Türksat 6A'nın hizmete girmesi için geri sayım başladı Türksat 6A'nın hizmete girmesi için geri sayım başladı

Türkiye Innovation Week’e hazırlık niteliği taşıyan, TİM tarafından seçilen İnovaTİM üyesi inovatif proje sahibi yaklaşık 20 öğrenci ile Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları ve Yönetim Kurulları ile “TIW24 Anadolu Buluşmaları İzmir"de İzQ’da bir araya geldi.İZMİR (İGFA) -  Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “2015 yılından bu yana düzenlenen “Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları”na artan ilgi ve kıymetli katılım bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Çünkü inovasyon, topluluklarla, iş birlikleriyle ve çeşitlilikle beslenir. İsviçre 12 yıldır üst üste AR-GE harcamalarında birinci sırada, inovasyonda tüm dünyaya örnek oluyor. ABD, 2023 yılında yapay zeka alanına 42,5 milyar dolar yatırım yaptı. Geçen sene küresel yapay zeka anlaşmalarının neredeyse yarısı ABD'de gerçekleşti. Silikon Vadisi'nde önümüzdeki on yıl içinde 1 trilyon dolarlık bir yapay zeka kümelenmesi oluşturuluyor. Güney Kore GSYİH’sının %4,8’ini araştırma ve geliştirmeye ayırıyor.  Dünyanın en yüksek AR-GE harcaması yapan ülkelerinden biri.” dedi.

DÜNYANIN İLK YEŞİL SİLİKON VADİSİ ÇİN’DE BAOTOU’DA KURULUYOR

Başkan Eskinazi, “Çin’i inovasyon konusunda son yıllarda adeta bir "uyuyan devin" uyanışı olarak görebiliriz. 2000'lerin başında çoğunlukla bir "üretim merkezi" olarak tanınan Çin, şu anda teknoloji ve inovasyonun öncüsü haline geldi. Toplam 1,5 milyon patent başvurusu ile dünya çapında lider oldu. Ayrıca, yapay zeka, biyoteknoloji ve yenilenebilir enerji gibi kilit alanlarda da devasa yatırımlar yapıyor. Çin’de temiz teknoloji üretimi kapasitenin çok ötesinde ve şu anda dünya çapındaki güneş paneli talebinin yüzde 200'ünü karşılayabilecek durumda. Dünyanın ilk Yeşil Silikon Vadisi Çin’de Baotou’da kuruluyor. Çin, hammadde piyasasına da hakim durumda. Avrupa, inovasyon yarışında ABD ve Asya'nın gerisinde kalıyor gibi görünse de, özellikle yeşil enerji ve sürdürülebilirlik alanlarında liderliği elinde tutuyor.” diye konuştu.

Başkan Eskinazi, “Almanya, "Endüstri 4.0" kavramını dünya literatürüne kazandırarak üretim süreçlerinde dijital dönüşümü hızlandırdı. Aynı zamanda, Avrupa Birliği genelinde Yeşil Mutabakat ile 2050 yılına kadar karbon nötr bir kıta olma hedefi, tüm dünyada yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir teknolojilere yapılan yatırımları artırdı. Dünya yapay zeka alanında muazzam atılımlar içinde. Dünya Ekonomik Forumu'na göre, 2030 yılına kadar küresel GSYİH’nın %30'u yapay zeka ve dijital teknolojilerden kaynaklanacak. Bu, trilyonlarca dolarlık bir ekonomik büyüme anlamına geliyor." dedi.

Dijital ekonominin küresel büyüklüğünün 11.5 trilyon dolar civarında olduğunu ve bu rakamın hızla arttığına değinen Eskinazi sözlerini şöyle noktaladı:

“İnovasyon, sadece bir yenilik değil; ekonomiyi, toplumları ve hatta küresel güç dengelerini değiştiren bir dinamiktir. Bilim ve teknoloji üretemeyen ekonomilerin güçlü olması ve dünyada ön sıralarda yer alması mümkün değil. Nitekim eğitim sistemleri, toplumsal yapılar ve iş gücü dinamikleri inovasyonla uyumlu hale getirilmedikçe, ülkelerin küresel rekabet gücü azalır. Dünya Bankası’nın raporlarına göre, AR-GE harcamaları düşük olan ülkeler, ekonomilerini büyütmede zorluk çekerken, dijitalleşmeye adapte olamamak sosyal eşitsizlikleri artırıyor. Hepinizin fikirlerinin Silikon Vadisi’nin en sıcak startuplarına dönüşmesini temenni ediyorum, başarılarınıza şahit olmaktan gurur duyuyorum.”

GENÇLERİMİZLE GÜÇ BİRLİĞİNİ HAYATA GEÇİRMEK, FARKLI PROJEKSİYONLAR ORTAYA KOYMAYI İSTİYORUZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, “TİM olarak Anadolu Buluşmalarında büyük bir sinerji oluşturmayı hedefliyoruz. Gençlerimizle istişare ederek güç birliğini hayata geçirmek, farklı projeksiyonlar ortaya koymayı istiyoruz.” dedi.

Kaynak: igf