Güvenlik güçleri parlamento binasını basan kişilere ateş açarak eylemleri bastırmaya çalıştı. En az beş protestocu polis tarafından vurularak öldürüldü. Yüzlerce kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Cumhurbaşkanı William Ruto Salı akşam saatlerinde yaptığı konuşmada, "tehlikeli suçluların ülkenin güvenlik ve istikrarını baltalamaya yönelik her türlü girişimini engellemek için tüm yolların kullanılacağını" söyledi.

Kenya ordusunun da polise destek olmak üzere görevlendirildiği duyuruldu.

eylemciler

KAYNAK,GETTY IMAGES

Çok sayıda vergi artışı içeren ve bu nedenle eleştirilen mali yasa tasarısına karşı protestolar günlerdir devam ediyor. Hayat pahalılığının etkisini artırdığı ülkede son vergi artışları toplumdaki tepkileri daha da yükseltmişti.

Ancak Salı günü milletvekillerinin değiştirilmiş bir tasarıyı geçirmesiyle bu gerginlik tırmandı.

Protestocular polis güçlerini aşarak parlamentoya girdi ve binanın bazı kısımlarını ateşe verdi.

Kenya Tabipler Birliği'ne göre polis gerçek mühimmatla ateş açarak en az beş kişiyi öldürdü. Olay yerindeki bir BBC muhabiri, sokakta kan içinde yatan cesetler gördüğünü bildirdi.

24 yaşındaki Derrick Mwathu, BBC muhabirine, "Bazı şeyleri anlamak güç, örneğin ekmeğe nasıl yüzde 16 vergi uygulayabilirsiniz? Hijyenik pedlere nasıl vergi uygulayabilirsiniz?" dedi.

Almanya’dan Schengen Anlaşması’na kısıtlama Almanya’dan Schengen Anlaşması’na kısıtlama
Parlamento binasının içerisine giren eylemciler.
Fotoğraf altı yazısı,Parlamento binasının içerisine giren eylemciler.

Güvenlik güçleri eylemcilere karşı plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz da kullanıyor.

Yaralı protestocularla ilgilenmek için Nairobi'de bir katedralde geçici bir sağlık merkezi kuruldu. BBC muhabiri, doktorların askerler tarafından zorla dışarı çıkarıldığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Ruto, "şiddet ve anarşi" olarak adlandırdığı duruma sert bir yanıt sözü verdi.

"Barışçıl protestocularmış gibi davranan suçluların halka, onların seçilmiş temsilcilerine ve anayasamız kapsamında kurulmuş kurumlara karşı teröre yönelmesi ve ceza almamayı beklemesi ne doğru, ne de akla yatkındır" dedi.

kenya doktorlar

Fotoğraf altı yazısı,Askeri personel doktorları, kurdukları sağlık kampından zorla çıkardı.

Hükümet orijinal tasarıdaki bazı önerilerde geri adım attı ancak protestocular yasanın tamamının geri çekilmesini ve bir kısmı da Cumhurbaşkanı William Ruto'nun istifa etmesini talep ediyor.

Kenya'dan gelen şiddet görüntülerine dünyadan ilk tepkiler geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD'nin Kenya'daki durumu yakından izlediği dile getirildi.

Editör: Mehmet Taisi Guzel