TKDK'dan yapılan açıklamada, IPARD Programının 15 Ocak 2014'te 12. başvuru çağrı ilanın çıktığı, yüzde 75'i AB ve yüzde 25 Türkiye Cumhuriyeti katkısından oluşan toplam destek bütçesinin 488 milyon 772 bin 128 avro olduğu bildirildi. TKDK, AB'nin katılım öncesi mali yardım aracı olan IPA'nın kırsal kalkınma bileşeni kapsamında süt ve et üreten tarımsal işletmelere; süt ve süt ürünlerinin, et ve et ürünlerinin, meyve ve sebzelerle su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına; çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizmle kültür balıkçılığının geliştirilmesine yönelik yatırımlara yüzde 50-65 arasında hibe desteği sağlayacağı belirtilen açıklamada, proje başvuruların yapılacağı ve yatırımların uygulanacağı iller şöyle sıralandı:
 
"Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat."
 
"Kamu Katkısı" olarak adlandırılan destek, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacak.
 
12. başvuru çağrı ilanı kapsamında hazırlanacak başvurularda yatırım süreleri 2 taksiti geçmeyecek şekilde planlanacak. Programın güncel hali, taksitlendirmenin nasıl yapılacağı ile başvurular hakkında detaylı bilgiye "www.tarim.gov.tr" ve www.tkdk.gov.tr" adreslerinden ulaşılabilecek. TKDK il koordinatörlüklerinde 10 Şubat'ta başlayan başvurular, 10 Mart 2014 Pazartesi saat 21.00'de sona erecek.
 
-IPARD Programı-
 
Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008'de onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye'nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir
kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlıyor.
 
IPARD fonları; ortak tarım politikası ve gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı ile ilgili alanlara ilişkin topluluk standartlarının uygulanması ve tarım sektörünün sürdürülebilir adaptasyonuna katkı sağlanması, tarım-çevre tedbirlerinin ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin uygulanması için hazırlık niteliğinde faaliyetlere katkı sağlanması ve kırsal ekonominin gelişimini destekleyerek, kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlanmasına yönelik olarak kullandırılacak.