Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Genel Müdür Yardımcısı İsmail Acar ve Marzey Şirket Müdürü Mehmet Şen ile Avrupa ülkelerinde temaslar gerçekleştirdi. İngiltere Bayii Aytaç Foods Genel Müdürü Recep Ercan ile bir araya gelen ardından Fransa’ya geçerek bu ülkede de temaslarda bulunan Asa, Londra’da yaptığı açıklamada, AB’nin üye ülkeleri koruma amaçlı uygulamalarının Birlik ülkelerine Türk zeytinyağı ihracatı önünde ciddi sorun haline geldiğini kaydetti. Marmarabirlik’in kaliteli zeytinyağına Avrupa ülkelerinde ilginin her geçen gün arttığını belirten Hidamet Asa, şöyle dedi:

"Avrupa Birliği’nin uyguladığı kota ve yüksek vergiler özellikle zeytinyağında bizi doğrudan etkiliyor. AB’nin aldığı karar çerçevesinde ambalajlı olarak Türkiye’den ihraç edilen zeytinyağı gümrüğe geldiğinde, 1.13 dolar vergi alınıyor. Tabii ki piyasaya girdiğinizde kilo başına 1.13 dolar daha pahalı girmekteyiz. Bu korkunç bir rakam. Bundan dolayı Türkiye’den gelen zeytinyağı AB ülkelerinde rekabet konusunda sıkıntı yaşamakta. Maliyetlerimiz ciddi şekilde artmakta. AB’nin gümrük vergisini kaldırması veya belli bir seviyeye çekmesi, ayrıca Türkiye’ye uyguladığı kotanın yükseltilmesi ile alakalı çalışmaların bakanlık nezdinde yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum. Bildiğimiz kadarıyla bu konuda ilgili bakanlık çalışmalar yapıyor."

"BAZI AB ÜLKELERİ TÜRKİYE’DEN ALIP KENDİ MARKASIYLA SATIYOR"

Görünürde üye ülkeleri koruma amaçlı olarak uygulanan kota ve yüksek vergilerin, zeytin ve zeytinyağı üreticisi ülkelerin arz-talep dengeleri ile uyumlu olmadığına dikkat çeken Asa, şöyle konuştu:

"Zaman zaman İtalya ve İspanya gibi Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan arz-talep dengesi bozulduğunda, düşük verim alındığında kotayı yükseltebiliyorlar. Ama bunun düzenli periyodlarda yapılmasıyla Türk zeytinyağının piyasada daha fazla yer almasını sağlayacak ve Avrupalı tüketiciler kaliteli zeytinyağı alabilecek. Son zamanlarda Türkiye kaliteli zeytinyağı üretiminde kendini çok geliştirdi. Bazı Avrupa ülkeleri Türkiye’den dökme olarak zeytinyağı alıp, kendi markası adı altında AB’ye ve dünyaya satışını yapmakta. Biz Marmarabirlik olarak kaliteli zeytinyağı üretimine ağırlık verdiğimiz için son yıllarda satışımız 2 bin tonlara yaklaştı. Aynı şekilde AB ülkelerinden de büyük talep almaktayız."

Asa, Türk zeytinyağını damak tadı ve nefaset açısından çok kaliteli bir zeytinyağı olmasına rağmen, AB’nin kota uygulaması nedeniyle bu ülkelerin market raflarda yeterince yerini alamadığını, bununda Marmarabirlik gibi kaliteli zeytinyağı üreticisi kuruluşları olumsuz yönde etkinliğini vurguladı.

Bazı Avrupa ülkelerinin limanlarda gemilere tanklar halinde dökme zeytinyağı alıp, kendi ürünü olarak sattıklarını hatırlatan Asa, “İtalya ve İspanya gibi bazı Avrupa ülkelerinin zeytinyağı üretim ile satış rakamları kıyaslandığında bu açık bir şekilde görülecektir” dedi.

MARMARABİRLİK İNGİLTERE PAZARINDA BÜYÜYOR

Hidamet Asa, Marmarabirlik’in İngiltere bayiliğini Aytaç Foods’un yaptığını ve bu kuruluşla iyi ilişkiler içinde çalışarak satış rakamlarını yükselttiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Daha önce İngiltere’ye fazla önem verilmemiş, bu konuda gerekli çalışmalar yapılmamıştı. Biz 2011 yılından bugüne kadar sık saha ziyaretlerimizle, bayi ziyaretlerimizle bunu daha iyi hale getirmek için mücadele etmekteyiz. 2012 yılında 148 ton satış yapan Aytaç bayimiz, 2013 yılında 160 ton ve 2014 yılında da 227 ton satış gerçekleştirmiş. Yılsonuna kadar bu rakam 250 tonu yükselecek. İngiltere örneğinde, saha çalışmasının satışlarımıza olumlu yansımasını da görüyoruz."

TESCO RAFLARINDA ÇEŞİTLER ARTACAK

Marmarabirlik ürünlerinin bir yıla yakın süredir Tesco raflarında da yerini aldığını ve bu sürede beklenenin üzerinde gelişme gözlendiğini anlatan Asa, “Bu konuyla ilgili inşallah birkaç farklı ürün çeşitlerimizle birlikte Tesco’nun raflarında ürün miktarımızı daha görünür olmak ve pazarımızı büyütmeyi hedefliyoruz. Ürün çeşidi ile birlikte raflarda daha fazla görünürlüğümüzün, Marmarabirlik’e ihracat olarak daha büyük katkıları olacağına inanıyoruz. Marmarabirlik, dinamiklerini artırmış, değişim dönüşüm planlarını gerçekleştirmiş durumda. Bundan sonraki süreçte sürekli kar eden ve karlılığı yatırıma dönüştüren, üreticilerinden daha çok ürün alıp, daha çok satan bir kurum haline getirmeyi hedefliyoruz. İngiltere pazarında 2015 yılında yeni ürün çeşitleriyle birlikte satışımızı 300 tonlar seviyesine çıkarmayı; aynı zamanda yeşil zeytin çeşitlerimizle birlikte bu pazarda var olduğumuzu tüketicilerimiz görecek. Özellikle ulusal zincir mağazalarıyla eş zamanlı olarak etnik ve yerel marketlerde de Marmarabirlik ürünlerinin daha fazla yer alacağını belirtmek istiyoruz” diye konuştu.