İSTANBUL (AA) - Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında "Cumhuriyet'in 100 Yıllık Serüveninde Yerel Yönetimler ve Şehircilik" başlıklı eserin tanıtımı yapıldı.

MBB Türkiye'nin yerel yönetim ve şehircilik tarihine ışık tutan beş ciltlik eseri okuyucularla buluşturdu.

"Cumhuriyet’in 100 Yıllık Serüveninde Yerel Yönetimler ve Şehircilik" başlıklı eserin tanıtımı MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve kitabın editörlerinin katılımıyla Yapı Kredi Kültür Sanat Loca'da gerçekleştirildi.

Eserin tanıtımında, Türkiye'nin şehirleşme ve yerel yönetim süreçlerini derinlemesine inceleyen önemli bir referans kaynağı olma niteliği taşıdığı ifade edildi.

MBB tarafından hazırlanan eser, Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana yerel yönetimlerin ve şehircilik anlayışının nasıl bir evrim geçirdiğini ayrıntılı şekilde ele alıyor.

Prof. Dr. İlhan Tekeli'nin koordinasyonunda, Doç. Dr. Alim Arlı, Prof. Dr. Erbay Arıkboğa, MBB Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Arslan ve MBB Şehir Politikaları Kıdemli Uzmanı İrem Kurtuluş Korkmaz editörlüğünde şekillenen eser, yaklaşık 80 yazarın katkısıyla hazırlanan 70 makaleden oluşuyor.

AA'ya konuşan MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Cumhuriyet’in 100 Yıllık Serüveninde Yerel Yönetimler ve Şehircilik adlı eserin son derece anlamlı olduğunu ve birçok konuda, özellikle şehirlerin idari yapısı, sosyal yapısı ya da belediyelerin genel anlamda yaşadıklarının, bu yüzyıllık serüvende yazılmış olan birçok eserin karşılığını bu kitaplarda görebildiklerini söyledi.

Bozbey, eserin, yüzyıllık süreçte belediyelerin neler yaşadığı, ne gibi sorunları çözüm noktasına kavuşturduğu ya da yaşadığı sorunların devam edip etmediğine dair bir seri olduğunu belirterek, "Bu seri, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına çok önemli bir başlık olarak aktarılacak ve buradaki deneyimler, örnekler ya da sunulan çözümler ikinci yüzyıldaki Türkiye Cumhuriyeti'nin şehirleşmesi anlamında belediyelere yeni bir ufuk açacak. Onun için Marmara Belediyeler Birliği olarak çok önemli bir hizmet yapıldığını düşünüyorum. Hem genel sekreterimiz başta olmak üzere ekip arkadaşlarımız ve hocalarımız bu konuda yoğun biçimde hazırlık yaptılar. Geçmiş yüzyılın deneyimlerini ikinci yüzyıla olumlu bir şekilde aktarmayı sağlamak amaçlandı."diye konuştu.

Bozbey, bu eserin, milletin ikinci yüzyılında şehirlerin daha yaşanabilir olmasını ve şehirde yaşayanların sosyal, kültürel ve diğer alanlarda geleceğe daha güvenli ve dirençli şekilde hazırlanmasını sağlayacağını belirterek, aynı zamanda hem deprem hem de diğer afetler açısından daha dirençli bir yapılanmaya olanak tanıyacak başlıklar oluşturan bir anlayışa sahip olduğunu belirtti.

- "Belediyelere çok önemli bir ışık tutacağı kanaatindeyim"

Yüzyıl önce kırsalın daha güçlü olduğunu ve kırsalda yaşayan nüfusun çok daha fazla olduğunu ifade eden Bozbey, şöyle konuştu:

"1930’da ilk Belediyeler Yasası yapıldı ve yerelleşme öne çıkmaya başladı. Ardından İkinci Dünya Savaşı ile farklı bir şehir kültürü oluştu. Kırsal boşaldı, kentlere akım başladı. Altyapısı neydi, bunların anlatıldığı makalelerimiz var bu seride. Aslında o makaleleri okuduğumuzda mali yönden yazılar yazılmış, şehircilik yönünden yazılar yazılmış ya da kitaplar yazılmış. Yine mimari yönden, mali şehircilik ya da belediyenin diğer sorunları hakkında yazılan kitaplar da yine, aynı şekilde oradan alınan bilgiler de var bu seride. Onun için ben belediyelere çok önemli bir ışık tutacağı kanaatindeyim. Cumhuriyet'imizin ikinci yüzyılında yeniden şehirleri revize etme ya da dirençli kent haline getirme konusunda ya da insana dair, insanın gerçekten yaşanabilir bir kentte huzurla, güvenle, yeşili bol, havası temiz, çevresi temiz, bununla birlikte dirençli bir binada, depreme dirençli, afetlere dirençli yapılarda ve çevrede yaşaması anlamında çok önemli bilgileri aktaran bir seri. Onun için katkısı çok fazla olacaktır."

Bozbey, bu serinin gelecek günlere ve gelecekteki sürece çok büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

- "Yüzyıllık şehirleşme ve yerel yönetimler hikayesinde çok önemli bir kaynak"

MBB Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Arslan da, 2021'de bazı kurumların Cumhuriyet'in 100'üncü yılına ilişkin çeşitli çalışmalar yapmaya başladıktan sonra Marmara Belediyeler Birliği olarak kentleşme ve yerel yönetimlerde yapılabilecekler konusunda araştırma çabasına girdiklerini söyledi.

Marmara Belediyeler Birliği, Türkiye'nin ilk belediyeler birliği olduğu için sorumluluk taşıdıklarını belirten Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Encümenimiz, başkanımız bize böyle bir çalışma yapmak konusunda yol açtılar. Aşağı yukarı 1,5-2 yıllık bir tartışma süreci ve birikimden sonra böyle bir eser ortaya çıktı. Amacımız Türkiye'nin yerel yönetim ve kentleşmesi konusunda hem yaptıklarını hem yapamadıklarını hem ektiklerimiz hem kazanış konusunda bir yüzleşme yapmak ve Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında daha yetkin yerel yönetimler, yaşam kalitesi daha yüksek şehirler oluşturma çabası. Yüzyıllık şehirleşme ve yerel yönetimler hikayesinde çok önemli bir kaynak elde edilmiş oldu. Böylece biz şu anda Cumhuriyet'in yeni yüzyılında yerel yönetimlerimizin hangi süreçlerden geçtiğini, hangi kesintilere uğradığını merkez yerel ilişkilerini, kentlerimizdeki yaşam kalitesini, sosyal hizmetler politikalarının planlamadaki eksikliklerimizi, kamu hizmetlerinde genel olarak yaptıklarımızı ve yapmadıklarımızı bilebilir hale geldik."

Arslan, eserde 80 civarında makale olduğunu ve çok yetkin insanların çok önemli bir çalışmaya imza attıklarını vurguladı.

"Akademik dünyada şehirleşme ve ileri yönetimlerle ilgili Türk şehirleşmesi konusunda çok önemli bir kaynak olduğuna inanıyorum. Sadece akademi dünyası değil aynı zamanda belediye başkanları, şehir uzmanları ve şehirlerle ilgili politika geliştiren insanlar için de çok önemli bir kaynak olduğunu düşünüyoruz." diyen Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:

TÜRSAB Sağlık Turizmi Bilgilendirme Toplantılarının dokuzuncusu Van'da düzenlendi TÜRSAB Sağlık Turizmi Bilgilendirme Toplantılarının dokuzuncusu Van'da düzenlendi

"Bunun çok önemli faydalarından bir tanesi de aslında bundan sonra yerel yönetimlerle ilgili yapılacak yasal değişikliklerde önemli bir kaynak olması. Çünkü yüzyıllık bir hikaye ortaya çıkardık. Bir taraftan geçmişten bu yana olan değişim sürecini görmüş oluyorsunuz, bir taraftan toplumsal yaşam karşısında hukuk normlarının artık ne durumda olduğunu, hangi yöne evrilmesi gerektiği konusunda tabiri caizse reçete sunmuş oluyorsunuz. Bu anlamda önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum."

Marmara Belediyeler Birliği olarak çalışmalarının hem sektörler arası hem disiplinler arası olmasına özen gösterdiklerini vurgulayarak, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Resmin tamamını görmeden yapılacak herhangi bir değerlendirmenin eksik olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla disiplinler arası yaklaşımın, kente bütüncül bakma ve tamamını görme ve herhangi bir meselenin farklı taraflarını değerlendirme imkanı sunacağını düşünüyoruz. Bu çalışmada disiplinler arası bir yaklaşım var. Sosyal boyuttan, iktisadi ve planlama boyutuna kadar çok farklı taraflarıyla ortaya çıkan bir eser. Bu yönüyle Türkiye'de resmin bütününe bakma açısından da özel ve önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum."

Tanıtıma, MBB Encümen Üyeleri Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ile MBB 1. Başkan Vekili Dr. Hasan Akgün, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Beyoğlu Belediyesi Meclis Üyesi Turabi Şen ve İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe katıldı.

Kaynak: aa