PPK tarafından yapılan açıklamada "dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığı" değerlendirmesiyle parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatıldığı belirtildi.

Parasal sıkılaştırma adımlarını "en kısa zamanda tamamlamayı öngördüğünü" söyleyen kurul, "fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği" mesajını verdi.

Kurul tarafından yapılan açıklamada cari makroekonomik koşullarla ilgili şu değerlendirmeler yer alıyor:

  • Kasım ayında sınırlı bir artış kaydeden manşet enflasyon son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyrediyor
  • Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutuyor
  • Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiğine işaret ediyor
  • Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendiriyor
  • Dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin güçlenerek artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunuyor
  • Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürüyor.

Kredi faizlerinin "hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu" olduğu yönünde değerlendirmesini paylaşan kurul, "Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin, parasal sıkılaşma eşliğinde aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu iyileştirmeye devam edeceği" öngörüsünde bulunuyor.

Açıklamada gelecek döneme dair atılacağı söylenen adımlarsa şunlar:

"Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir.

"Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.

"Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir."

Kredi kartı azami faiz oranları ve üye işyeri azami komisyon oranlarında değişiklik yapılmayacak

kredi kartı faiz oranları

KAYNAK,GETTY IMAGES

TCMB faiz kararının ardından bir takım yeni düzenlemeleri de duyurdu. Merkez Bankası kredi kartı azami faiz oranlarının politika faiziyle birlikte artırılmayacağını açıkladı.

Merkez Bankası'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Libya Enerji ve Ekonomi Zirvesi 2025 Trablus'ta başladı Libya Enerji ve Ekonomi Zirvesi 2025 Trablus'ta başladı

"Kredi kartı azami faiz ve üye işyeri azami komisyon oranlarının mevcut seviyelerinin üzerine çıkmamasına yönelik olarak referans orana üst sınır getirilmiştir.

"Referans oranın mevcut seviyesi 3,11 üst sınır olarak belirlenmiş, bu seviyenin altındaki oranlar için mevcut hesaplama yönteminde bir değişiklik yapılmamıştır.

"Bu kapsamda kredi kartı azami faiz ve üye işyeri azami komisyon oranları için en son ilan edilen oranlarda bir artış olmayacaktır.

"Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları ile üye işyerlerine uygulanacak azami komisyon oranlarının hesaplanmasında kullanılan referans oran, Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4) kapsamında belirlenen yöntem ile hesaplanarak ilan edilmektedir.

"Referans oran, 32-45 gün vadeli Türk lirası mevduata bankaların uyguladıkları ağırlıklı ortalama akım faiz oranı ile politika faiz oranının yüzde on fazlasının düşük olanı dikkate alınarak hesaplanmaktadır. "

Türk Lirası depo alım ihaleleri düzenlenecek

tcmb

KAYNAK,REUTERS

Merkez Bankası tarafından yapılan bir diğer açıklamada "parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla Türk Lirası depo alım ihaleleri"nin düzenleneceği belirtildi.

Açıklamada uygulamanın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 52’nci maddesinde, para politikası hedefleri çerçevesinde "para arzının ve likiditenin etkin bir şekilde düzenlenmesi amacıyla açık piyasa işlemleri yapılabileceği" düzenlenmesine dayandırıldığı belirtildi.

Depo alım işlemi, Merkez Bankasının, Türk lirası likidite fazlalığını giderme konusundaki etkinliğini artırmak için bankalardan ihale yöntemi ile Türk lirası depo alma işlemleri olarak tanımlanıyor.

Yabancı para yükümlülükler için menkul kıymet tesis oranı yüzde 4’e indirilecek

TCMB'nin bugün yayımladığı son karar "sadeleşme" adı verilen adımları kapsamında yabancı para yükümlülükler için yüzde 5 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 4’e indirilmesini öngörüyor.

Konuyla ilgili açıklamasında Merkez Bankası, 29 Aralık'ta sonlanacak olan kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulamanın 6 ay süreyle uzatılacağını belirtti.

Banka, "depremin olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla" deprem bölgesine kullandırılan kredilerin menkul kıymet tesis uygulamasından muafiyetine yönelik hususların Haziran 2024’e kadar devam edeceğini söyledi.

Açıklamada, "Türk Lirası mevduatın önceliklendirilmesine ilişkin politikalar kapsamında Türk Lirası mevduatı destekleyici adımlar atılmaya" devam edileceği ifade edildi.

TCMB, Haziran ayından bu yana toplam 3400 baz puan faiz artırımına gitmiş oldu

Anadolu Ajansı'nın (AA) Finans biriminin beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 250 baz puan artışla yüzde 42,50'ye çıkarılacağını tahmin etmişti..

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkarılmıştı.

Beklentilerin üzerindeki karar sonrası yapılan açıklamada, parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağını belirtilmişti.

Mayıs ayındaki seçimler öncesi Türkiye'de politika faizi yüzde 8,50'ydi.

Seçimler sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek, TCMB Başkanlığına ise Hafize Gaye Erkan getirilmişti.

Son artışla birlikte TCMB, Haziran ayından bu yana toplam 3400 baz puan faiz artırımına gitmiş oldu.

Editör: Mehmet Taisi Guzel