İSTANBUL (AA) - ŞOK Marketler, bağımsız güvence beyanı aldığı 7. Sürdürülebilirlik Raporu'nu paylaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını Yıldız Holding'in "İsrafsız Şirket" iş modeli çerçevesinde yürüten ŞOK Marketler'in sürdürülebilirlik raporunda, enerji verimliliği ve atık yönetimi, gıda atığının ve israfının azaltılması, sürdürülebilir tarımın desteklenmesi, çalışanların yetkinlik gelişimi ve memnuniyeti, sorumlu tedarik zinciri, müşteri deneyimi ve memnuniyeti gibi alanlardaki iyi uygulamalarına yer verildi.

"Bu Dünya Bizim" anlayışıyla gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefinin vurgulandığı raporda, şirketin sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları, "Doğanın Geleceği için Çalışmak", "Paydaşlarla Güçlenmek", "Amaç Odaklı Ürünler ve İş Modelleri ile Geleceğe İlham Vermek" odakları altında toplanıyor.

Toplam çalışan sayısıyla Türkiye'de en fazla istihdam sağlayan ve 2023'te istihdam oranını en çok artıran şirketlerden olan ŞOK Marketler, yüzde 54 kadın çalışan oranına sahip.

ŞOK Marketler, "ŞOK'ta Ben de Varım" projesiyle de kadınların ekonomiye katılımını destekliyor. Proje kapsamında deprem bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin farklı bölgelerinden çeşitli kadın kooperatiflerinin ürettiği el emeği ürünler, kar amacı güdülmeden seçili ŞOK mağazalarında satışa sunuluyor.

Projeyle kooperatiflerdeki kadın istihdamının artmasına ve kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine katkı sağlanıyor.

Bireysel kredi tutarı 2 trilyon lirayı geçti Bireysel kredi tutarı 2 trilyon lirayı geçti

Ürünlerin kalite ve sürdürülebilirlik kriterlerine uygun olmasına önem verilirken, ürün seçiminde yerel ve coğrafi işaretli ürünler tercih edilerek yerel ekonomi de destekleniyor.

Şirketin sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında öne çıkan projelerinden biri "Tarladan Sofraya Doğru Tarım Projesi" oldu. 2020'den beri devam eden proje kapsamında sözleşmeli tarım faaliyetleri ile çiftçilere alım garantisi sunularak tarım üretimi teşvik ediliyor, tarım arazilerinin boş kalması engellenerek toprağın verimliliği korunuyor.

Aynı zamanda ziraat mühendisleri aracılığıyla çiftçilere hastalıklarla mücadele, çevreyi koruma ve kontrollü ilaç kullanımı konularında bilgi sağlanarak sürdürülebilir tarıma katkıda bulunuluyor. Hasat sırasında ve sonrasında uygulanan yöntemlerle ürünlerin zarar görmeden ve en az israfla müşteriler ile buluşması sağlanarak da gıda israfı azaltılıyor. Bu kapsamda 2023'te 150 çiftçiye 40 saat eğitim verildi.

- "Geleceğe daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için kararlılıkla çalışıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen ŞOK Marketler Üst Yöneticisi (CEO) Uğur Demirel, sürdürülebilir başarıyı finansal performansın yanı sıra çevresel, sosyal ve yönetişim odaklı performansla birlikte tanımladıklarını belirtti.

Her adımlarını geleceği düşünerek attıklarını ifade eden Demirel, "'İsrafsız Şirket' iş modelimize sıkı sıkıya bağlı kalarak tüm mağaza ve depolarımızda enerji verimliliğini artırmak ve çevresel etkilerimizi minimize etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müşterilerimize en kaliteli ve güvenilir ürünleri en uygun fiyatlarla sunarken, dijital dönüşüm yatırımlarımızla verimliliğimizi artırıyoruz. Sürdürülebilirlik, iş modelimizin kalbinde yer alıyor ve geleceğe daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için kararlılıkla çalışıyoruz. Türkiye ekonomisine uzun vadeli değer katmak ve her anlamda sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak için azimle çalışmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: aa