AA muhabirinin sorularını yanıtlayan UBS Makro Araştırmalar ve EMEA Bölgesi Başekonomisti Gyorgy Kovacs, alternatif makro senaryoda petrol fiyatlarının 80-85 dolar seviyelerinde kalacağı düşünüldüğünde Türkiye’nin makro konumu ve piyasa performansının daha iyi görüneceğini vurguladı.

Petrol fiyatlarında 15 dolarlık kalıcı bir düşüşün, büyümeyi 0,4 puan artırıp, enflasyonu ise 0,4 puan aşağı çekeceğini dile getiren Kovacs, bunun da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na faiz oranlarını azaltma imkanı tanıyacağını kaydetti.

Londra'da faaliyet gösteren Capital Economics’in Kıdemli Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti William Jacksons ise Türkiye'nin petrol fiyatlarındaki düşüşten en çok yararlanacak ülkelerden biri olarak göründüğünü söyledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açığı azaltması, aynı zamanda bütçe açığının da daralması anlamına geldiğini belirten Jacksons, " Sonuç olarak bu durum büyümeyi de artırabilir” dedi.

Türkiye’nin mevcut makro ekonomik göstergeler dikkate alındığında olası şoklara daha dayanıklı bir görünüm sergilediğini belirten Jacksons, "Türkiye,  ABD’deki olası faiz artırımının etkilerine karşı birkaç ay öncesine oranla daha iyi konumlanmış durumda” dedi.

Jacksons, öte yandan Türkiye’nin enflasyon sorununun olası riskler arasında sıralanmaya devam ettiğini, 2015 yılında Türkiye’nin büyüme oranının yüzde 2-3 aralığında gerçekleşebileceği öngörüsünde bulundu.

Dünyanın en büyük fon yöneticileri arasında yer alan BlackRock ise Avrupa'nın en iyi performansını gösteren BIST'in ivmesini devam ettireceğini öngörüyor.

BlackRock, ayrıca Türkiye'de endeksin bu çeyrekte yüzde 11'lik performansıyla global arenada gösterge barı durumundaki Şanghay Kompozit ile Venezuela Borsası’nı geride bıraktığını ve bu ivmenin devam edebileceğine işaret etti. 

 

- "Rusya sat Türkiye al"

 

Standard Bank Gelişen Piyasalar Stratejisti Tim Ash de petrol fiyatlarının düşmesinin Türkiye'nin gösterge verilerine olumlu yansımasının beklendiğini,  özellikle yılın ikinci yarısından itibaren birçok yatırımcının Rusya satarken Türkiye almakla ilgilendiğini belirtti.

BlackRock’ın Türkiye piyasalarına ilişkin olumlu beklentilerini değerlendiren Ash,  “Önümüzdeki yıl Türkiye’nin performansına dair daha yapıcı duruşumu sürdürmeye devam ediyorum” dedi.

Uzun yıllar tahvil fonu yöneticisi PIMCO’nun (Pacific Investment Management) üst düzey yöneticiliğini yapan Muhammed El-Erian ise geçen hafta AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Petrol ithal eden bir ülke olarak Türkiye petrol fiyatlarındaki sert düşüşten anlamlı bir şekilde faydalanacaktır. Azalan enerji ithalat maliyetine ek olarak, düşük fiyatlar Türkiye’nin ödemeler dengesine faydalı bir etki oluşturacaktır” demişti.

Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü Paul Rawkins ise Türkiye'nin yıl sonu büyüme tahminini yüzde 2,7’den yüzde 3’e yükselttiklerini açıklayarak, "Görünen o ki bu yılın son kısmındaki performans, düşük petrol fiyatlarıyla destekleniyor. (Türkiye için)  Düşük petrol fiyatları bazı şeyleri kolaylaştırıyor” değerlendirmesini yapmıştı.

Londra'da yabancı yatırımcılarla bir araya gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de uzun bir süredir yatırımcılar arasında ilk kez bu kadar heyecan gördüğünü,  yabancı yatırımcının Türkiye'ye dönük algısının olumluya dönmüş olduğunu vurgulamıştı.