İSTANBUL (AA) - Yeşilayın bünyesinde görevli klinik psikologlar ile sosyal hizmet ve halk sağlığı uzmanının katıldığı "Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) Sempozyumu"nda bağımlılıkla mücadelede güncel yaklaşımlar ele alınıyor.
Şişli'de bir otelde 13 Şubat'a kadar sürecek sempozyumda, uzman akademisyenler tarafından bilimsel sunumların yapılması planlanıyor.
Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ve dünyada bağımlılıkla alakalı büyük bir dalga olduğunu söyledi.
Alkol, sigara, uyuşturucu, kumar ve internetle ilişkili bağımlılıklarla çalıştıklarını, bunları kimyasal ve davranışsal olarak ikiye ayırdıklarını dile getiren Dinç, "Bu dönemde kimyasal bağımlılıklarda ciddi anlamda bir artış var. Davranışsal bağımlılıkta da ulaşılabilirlik ve yaygınlık anlamında ciddi bir tehlike söz konusu olmaya başladı." dedi.
Başlattıkları bağımsızlık seferberliğiyle büyük çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Dinç, şöyle devam etti:
"Hiçbir çocuğumuz ve gencimiz, başından itibaren bağımlılığa bulaşmamış olsun, herhangi bir şekilde bağımlılık yoluna girmemiş olsun istiyoruz. Bu noktada ihtiyaç duydukları bilgileri ve becerileri kazandırmak noktasında önleme programlarımız var. İkinci basamakta da rehabilitasyon çalışmalarımız var. Bir bağımlı kardeşimiz tedavi olmak istediğinde, kolaylıkla ulaşabileceği, ücretsiz bir şekilde destek alabileceği ve kimliğinin gizli kalabileceği bir sistemi kurmuş durumdayız. Klinik psikologlarımız yapılandırılmış bir talep programı kullanıyorlar. Aynı zamanda sosyal hizmet uzmanlarımız hayatını 365 derece kontrol altına alıp, ihtiyaç duyduğu hem psikolojik hem de sosyoekonomik destekleri sağlamış oluyor. Hem de meslek eğitimleri organize ederek bir mesleğe dahil olmasını, meslek becerisini kazanmasını sağlıyoruz."
Sempozyumla, Türkiye'nin 81 noktasındaki 500'ü aşkın klinik psikoloğun, sosyal hizmet uzmanının, iyileşme koçu ve iletişim danışmanlarının eğitimlerini artırıp, becerilerini geliştireceklerini belirten Dinç, YEDAM'larla 76 binin üzerinde danışana destek olduklarını aktardı.
Dinç, 300 binin üzerinde seans ve aile terapileri yaptıklarına dikkati çekerek, "Bağımlı kişi tedavi almak istemiyorsa biz anne ve babayı sürece davet ediyoruz. Anne ve babanın bu konudaki bilgisini, becerisini, iletişim dilini, ilişki tarzını değiştirip onu yapılandırıp, onları eğitip, bağımlıyla düzgün bir zeminde ilişki ve iletişim kurmasını sağlıyoruz. Böylelikle de tedavi ettiğimiz çokça danışanımız oldu. O yüzden hiçbir şekilde, hiçbir kardeşimizden, hiçbir çocuğumuzdan, gencimizden vazgeçmiş değiliz. Kendisi geliyorsa, kendisi gelsin tedavi edelim. Kendisi gelmiyorsa anne-babasına eğitim verelim, beceri kazandıralım, o şekilde müdahale etmiş olalım." diye konuştu.
İletişim ve internetle ilişkili araçları kullanma yaşının da çokça düştüğünü vurgulayan Dinç, kullanım süresi arttıkça, hayat daraldıkça ve diğer faaliyetler azaldıkça internet bağımlılıklarının arttığının altını çizdi.
Dinç, "Kumar bağımlılığı, online oyun bağımlılığı, pornografi bağımlılığı gibi durumlar daha ciddi olarak çocukların ve gençlerin karşısına çıkma riskini büyütmüş oluyor. Dolayısıyla yaşlar davranışsal bağımlılık başta olmak üzere biraz daha düştü. Bu konuda anne babaların çok dikkatli olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
- Ailelere uyarılar
YEDAM'larda internet bağımlılığında 12 yaşından, diğer bağımlılıklarda ise 15 yaşından itibaren kişilere destek vermeye başladıklarını kaydeden Dinç, şunları kaydetti:
"Bir insanın hayatındaki, özellikle keyif aldığı, mutlu olduğu, zevk aldığı faaliyetlerin ciddi anlamda daralması, bağımlı olduğu madde ya da davranış etrafına kümelenmesi, ondan başka hiçbir şeyden keyif ve zevk alamaması, zihinsel olarak da davranış olarak da devamlı o davranışa ya da o maddeye yönelik faaliyetlerde bulunması, meşguliyetlerinin olması çok önemli bir işaret. Hayatın diğer alanlarındaki meşguliyetlerin bitmesi, çevresinin değişmesi, arkadaşlarla görüşmeyi bırakması, aile içi ilişkilerinin bozulması, akademik başarısında ciddi anlamda düşmenin olması, aile içi ilişkilerinin bozulması, sorumluluklarını büyük oranda ihmal etmesi, yerine getirmemesi ve kendine bakımının azalması, ciddi para harcamaya başlaması gibi işaretler, bize bağımlılıkla alakalı büyük bir sorun olduğunu gösteren işaretlerdir. Anne babaların bu konuda çok dikkatli olması lazım."
- "Halkımıza daha fazla tanıtıp, daha çok sahada olacağız"
YEDAM Müdürü Fırat İşler ise merkezlerdeki ekiplerin en önemli gücünün yaptıkları işin bilimsel temellere dayanması olduğunu ifade etti.
İşler, YEDAM'ların bilinmesi için daha fazla çalışma yapmak gerektiğinin farkında olduklarını belirterek, "Özellikle son birkaç ay içerisinde bununla ilgili çok fazla çalışma yaptık. YEDAM'larımızda özellikle büyük şehirlerde oldukça fazla başvuru alsak da diğer illerimizde başvuru sayılarımızda biraz düşüş mevcut. Halkımıza daha fazla tanıtıp, daha çok sahada olacağız." diye konuştu.