230’dan fazla bölgede uygulama
İngiltere hükümeti, bıçaklı suçlarla mücadele kapsamında yerel polis teşkilatları ve belediyeler tarafından hazırlanan planları destekleyecek.
Yeni uygulama kapsamında suçların yoğunlaştığı 230’dan fazla bölgede daha fazla polis devriyesi yapılacak, CCTV kullanımı artırılacak ve özellikle bıçaklı suç mağduru veya faili olma riski bulunan gençlere yönelik erken müdahale çalışmaları yürütülecek.
Bölgelerin ihtiyaçlarına göre hazırlanan planlarda kamu alanlarının aydınlatılması ve silahların saklanmasını zorlaştıracak çevre düzenlemeleri de yer alacak.
Yedi bölgede bıçaklı soygunlar yüzde 23 azaldı
Home Office'in açıklamasına göre Metropolitan Police, West Midlands, Greater Manchester, West Yorkshire, South Yorkshire, Avon and Somerset ve British Transport Police'in oluşturduğu yedi polis teşkilatında bıçaklı soygunlarda düşüş kaydedildi.
Haziran 2026'ya kadar olan 12 aylık dönemde bu yedi teşkilatta 12 bin 282 bıçaklı soygun kaydedildi. Bu sayı, Haziran 2024'teki 15 bin 921 vakalık başlangıç seviyesine göre yüzde 23 daha düşük. Home Office verisine göre bu, 3 bin 600'den fazla daha az bıçaklı soygun anlamına geliyor. Verilerin geçici yönetim bilgileri olduğu belirtiliyor.
Londra da uygulamanın içinde
Yedi polis teşkilatı arasında Metropolitan Police de bulunuyor. Home Office'in verilerine göre Metropolitan Police, Haziran 2024'ten Haziran 2026'ya kadar olan dönemde bıçaklı soygunlarda düşüş kaydedilen teşkilatlar arasında yer alıyor.
Yeni uygulama, hükümetin bıçaklı suçları önümüzdeki 10 yıl içinde yarıya indirme hedefinin bir parçası olarak açıklanıyor. Hükümetin daha geniş kapsamlı planında, Eylül 2025'te sona eren yılda İngiltere ve Galler'de polise kaydedilen bıçak veya kesici alet bağlantılı suçların sayısı 50 bin 430 olarak açıklanmıştı.
Gençlere yönelik çalışmalar da artırılacak
Yeni plan yalnızca polis operasyonlarını kapsamıyor. Hükümet, bıçaklı suç riskiyle karşı karşıya olan gençlere yönelik önleme programlarının da yerel planlara dahil edilmesini istiyor.
Home Office, suçun farklı bölgelerde farklı nedenlerle ortaya çıkabildiğini ve bu nedenle müdahalelerin yerel koşullara göre hazırlanacağını belirtiyor. Bazı bölgelerde gece ekonomisiyle bağlantılı soygunlar öne çıkarken, bazı bölgelerde çocukların suç amacıyla istismar edilmesi, çete faaliyetleri ve gençlik şiddeti önemli faktörler olarak değerlendiriliyor.
İçişleri Bakanı Shabana Mahmood, 230’dan fazla bölgeye bu yaklaşımın genişletileceğini açıkladı. Hükümet, hedefli polislik ve önleme çalışmalarının bıçaklı soygunlarda düşüş sağladığını belirtiyor.




