İSTANBUL (AA) - Metro Türkiye, 2023'e ilişkin çalışmalarını tamamlayarak 4. Etki Raporu'nu paylaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, ilki 8 yıl önce yayınlanan Sürdürülebilirlik Raporu'nu 2020 itibarıyla ekosistem üzerindeki etkileri ölçebilmek adına Etki Raporu'na dönüştüren Metro Türkiye, 2023'e ilişkin çalışmalarını tamamladı.

Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative) tarafından yayımlanan ve GRI Standartları'nın temel seçeneğine uygun şekilde hazırlanan raporda, Metro Türkiye'nin kurumsal vizyonu ve iş yapışının yansıması olan "Metro Usulü" anlayışının 2023'te şirketi sürdürülebilirlik odağında daha da ileriye taşıyacak önemli unsurlardan biri haline gelmesi öne çıkıyor.

Rapora göre Metro Grup, 2011 baz yılına göre 2030'a kadar metrekare satış ve dağıtım alanı başına Kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonlarını yüzde 60 azaltmayı taahhüt ediyor. Grup ayrıca mutlak Kapsam 3 sera gazı emisyonlarını 2030'a kadar 2018 baz yılına göre yüzde 15 azaltmayı da taahhüt ediyor. Bu doğrultuda ise Metro Türkiye, kendi operasyonlarından kaynaklı emisyonlarını, 2023'te bir önceki yıla oranla yüzde 11 azaltarak 2040'a kadar ulaşmayı taahhüt ettiği net sıfır hedefi yolculuğuna devam ediyor.

Metro Türkiye, 2012'den bu yana Coğrafi İşaretli Ürünler projesiyle bu ürünleri kayıt altına almakla birlikte üreticilerin, küçük işletmelerin ve kooperatiflerin desteklenmesini sağlıyor. Coğrafi işaret tescilli ya da tescile aday ürünlere raflarında yer veren Metro Türkiye, sezona bağlı olarak gıda ve gıda dışı 200’ün üzerinde ürün sunarken, 2023'te bu sayıyı 560'a çıkardı.

2022'de başlatılan Yerelin İzinde projesi sayesinde ise ürünlerin yetiştiği bölgenin daha yakından tanınması, yerel tariflerin geleneksel ve çağdaş yorumlarıyla mutfaklarda daha fazla yer bulması, farklı kullanım alanlarının ve şekillerinin keşfedilmesi sağlanıyor.

Sürdürülebilirlik, yerellik ve kalite odağıyla 3 bin 500'e yakını kendi markalı ürünler olmak üzere toplamda 20 bine yakın gıda ve gıda dışı "Metro Usulü" ürünü profesyonellere ulaştıran Metro Türkiye, "Soframızda Herkese Yer Var" diyerek alternatif beslenmeye yönelik ürün çeşitleri ile de öne çıkıyor.

- Kendi markalı ürünlerinin sayısını 39'a çıkardı

Sürdürülebilirlik algısıyla birlikte yükselen vegan ve sağlıklı beslenme trendine uygun bitki bazlı ürün çeşitliliğini sürekli artıran şirket, 2023'te alternatif protein kaynakları kullanılan kendi markalı ürünlerin sayısını 39'a çıkardı.

Metro Türkiye ayrıca kendi markalı ürün yelpazesine 3 yeni organik ürün ekleyerek bu kategorideki ürün adedini 45'e çıkarırken, 124 organik etiketli ürünü de raflarına taşıdı. Trans yağ içermeyen ürünlerine 4 yeni ürün daha ekleyerek toplamda 61 ürünü trans yağ içermez hale getirdi.

Şirket, 2023 itibarıyla Metro markalı organik ürünlerin tamamında, kendi markalı 61 adet coğrafi işaretli üründe ve yine kendi markalı 12 zeytinyağı çeşidinde izlenebilirlik sunmaya başladı.

Aytemiz, Türkiye genelinde 650 istasyona ulaştı Aytemiz, Türkiye genelinde 650 istasyona ulaştı

2022'de Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği iş birliğinde başlatılan "Ölçekte Küçük, Değerde Büyük" projesi kapsamında ise bölgedeki küçük alabalık üreticilerine verilen eğitimler ve teknik destek ardından gıda güvenliği ve sosyal uygunluk denetimleri ile uygunluğu garanti altına alınan alabalıklar, 2023 Mart'ta Metro Türkiye mağazalarında yerlerini almaya başladı.

Müşterilerine sağlıklı ve güvenli hayvansal gıda ürünleri sunarken doğaya ve hayvan haklarına saygılı bir şekilde hareket eden Metro Türkiye, bir önceki yıl yüzde 76,5 olan kendi markalı yumurtaların kafessiz sistemden tedarik edilme oranını 2023'te yüzde 100 düzeyine çıkarmayı başardı.

Metro Grup'un global taahhütlerinin bir parçası olarak 2040'ta net sıfır olma hedefi odağında çalışmalarına devam eden Metro Türkiye için 2023, yeşil yatırımlarda genişleme yılı oldu. Yılın hemen başında geri dönüşüm bilincinin artmasını amacıyla başlatılan Depozito Toplama Projesi kapsamında Kozyatağı mağazasında depozito toplama alanı inşa edildi.

Zorlu Energy Solutions (ZES) ile gerçekleştirilen iş birliğiyle Metro mağazalarında elektrikli araçlar için şarj hizmeti sunulmaya başlandı. 2023'te ayrıca 500 milyon liralık güneş enerjisi sistemi (GES) projesinin ilk fazı devreye alınarak 15 mağazada elektrik ihtiyacının yüzde 70'ten fazlasının yenilenebilir enerji ile karşılanması sağlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Metro Türkiye Finansal İşler Direktörü (CFO) Aslı Aracıoğlu, 2023'ün "Müşteriler İçin Sorumlu Çözüm Ortağı", "Sürdürülebilir Satın Alma", "İklim Aksiyonları" ve "Sorumlu İşveren" anlayışıyla öncü projeleri hayata geçirerek, yeme içme sektörüne ve topluma değer katmaya devam ettikleri bir yıl olduğunu belirtti.

Aracıoğlu, bu yıl sürdürülebilirlik stratejilerinin temellerini daha da sağlamlaştırmak, paydaşlarının sürdürülebilirlik bakış açısına ilişkin fikirlerini almak adına ilk önceliklendirme analizlerini gerçekleştirdiklerini vurguladı.

4 stratejik adımdan oluşan bu çalışma ile Metro Grup'un global sürdürülebilirlik stratejisini göz önünde bulundurmayı, küresel ve sektörel eğilimleri stratejilerine entegre etmeyi, kilit paydaş gruplarıyla ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Aracıoğlu,"2023 Etki Raporu'nda 'Yerel Üretimin Desteklenmesi', 'Sürdürülebilir Balıkçılık', 'Sağlıklı, Besleyici ve Kaliteli Ürünler', 'Sürdürülebilir Çözümler ve Ürünler' ile 'Hayvan Refahı'ndan oluşan 5 konuyu en yüksek öncelikli konularımız olarak belirledik. Bu analiz sonuçlarının da desteklediği gibi Metro Türkiye olarak mutfağımızın sürdürülebilirliği için en değerli ve gerekli unsurun yerel ürünlerimiz olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: aa