Bulgular, National Centre for Social Research (NatCen) tarafından hazırlanan British Social Attitudes 43 raporunun “Attitudes to welfare” bölümünde yayımlandı.

British Social Attitudes, 1983’ten bu yana her yıl İngiltere’de kamuoyunun sosyal ve siyasi görüşlerini ölçen temsili bir araştırma. 2026 raporundaki bu bölümün saha çalışması 2025 yılında gerçekleştirildi ve sonuçlar 8 Eylül 2026’da yayımlandı.

Veriler Eylül-Ekim 2025 dönemindeki kamuoyu görüşlerini yansıtıyor.

Engelli yardımlarında artış isteyenler çoğunlukta

Araştırmada katılımcılara çalışamayacak durumdaki engelli kişiler için devletin sosyal yardım harcamalarını artırması, aynı seviyede tutması veya azaltması konusunda görüşleri soruldu.

Katılımcıların yüzde 49’u bu gruba daha fazla harcama yapılmasını destekledi.

Yardımların azaltılmasını destekleyenlerin oranı ise sadece yüzde 7 oldu.

Ayrıca yüzde 63, engelli kişilere yönelik yardımların sosyal yardım harcamalarında öncelik verilmesi gereken alanlardan biri olduğunu söyledi. Bu oran, araştırmada ele alınan diğer yardım türlerinin tamamından daha yüksek.

İşsizlere yönelik tutum farklı

Araştırmanın ortaya koyduğu en dikkat çekici fark, işsizlik yardımlarıyla engelli yardımlarına yönelik tutumlarda görülüyor.

Telegraph’ın araştırma sonuçlarına ilişkin haberine göre, seçmenler çalışabilecek durumda olup işsiz olan kişilere yönelik yardımlarda kesinti yapılmasına, çalışamayacak durumdaki engellilere verilen yardımların azaltılmasından daha fazla destek veriyor.

Özellikle Reform UK ve Conservative destekçileri arasında işsizlere yönelik yardım harcamalarının azaltılmasına destek dikkat çekiyor.

Buna karşılık aynı seçmen gruplarında çalışamayacak durumdaki engellilere yönelik yardımların azaltılmasını destekleyenlerin oranı düşük kaldı. NatCen verilerine göre Reform UK destekçilerinde bu oran yüzde 11, Conservative destekçilerinde ise yüzde 7.

Engelli yardımları konusunda sağ seçmenlerde de destek var

NatCen araştırması, engelli yardımlarına yönelik desteğin yalnızca sol eğilimli seçmenlerle sınırlı olmadığını gösteriyor.

Reform UK destekçilerinin yüzde 11’i, Conservative destekçilerinin yüzde 7’si çalışamayacak durumdaki engellilere daha az harcama yapılmasını destekliyor.

Bu gruplarda da daha fazla harcama yapılmasını isteyenlerin oranı daha yüksek. NatCen, sağ eğilimli partilerin destekçileri arasında bile bu grup için görüşlerin genel olarak daha fazla harcama yönünde olduğunu belirtiyor.

Hükümetin yardım reformu tartışması sürüyor

İngiltere’de tahliye davaları mahkemeleri doldurdu
İngiltere’de tahliye davaları mahkemeleri doldurdu
İçeriği Görüntüle

Araştırma, İngiltere hükümetinin sosyal yardım sisteminde yeni reformları tartıştığı bir dönemde yayımlandı.

NatCen, çalışamayacak durumdaki engellilere yönelik yardım harcamalarının azaltılmasının kamuoyu açısından zor bir politika alanı olduğunu belirtiyor. Araştırmaya göre bu gruba daha fazla harcama yapılmasına verilen destek 1998’den bu yana en düşük seviyesine gerilemiş olsa da, daha az harcama yapılmasını destekleyenlerin oranı hâlâ yüzde 7’de bulunuyor.

Araştırmanın sonucu, kamuoyunun sosyal yardım harcamalarını tek bir başlık altında değerlendirmediğini gösteriyor. İşsizlere yönelik yardımlarda daha düşük harcama fikrine verilen destek ile çalışamayacak durumdaki engellilere yönelik yardımlara verilen destek arasında belirgin bir fark bulunuyor.